top of page
Search

Vlada Republike Hrvatske pokrenula peti krug porezne reforme


Na sjednici održanoj dana 05.11.2020. godine Vlada Republike Hrvatske je Saboru Republike Hrvatske uputila četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme. Navedenim zakonskim paketom, Vlada Republike Hrvatske prvenstveno predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24% na 20%, odnosno s 36% na 30%, kao i snižavanje stope poreza na dobit s 12% na 10% posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Navedenom poreznom reformom su ovaj put prvenstveno obuhvaćeni Zakon o poreznu na dohodak, Zakon o porezu na dobit i Zakon o porezu na dodanu vrijednosti (PDV).

Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, od dana 01.01.2021. godine porezne stope poreza na dohodak bi se smanjile - stopa od 36% na 30%, stopa od 24% na 20%, a stopa od 12% na 10%. Isto tako, predloženom izmjenom Zakona uređuje se i porezni tretman nacionalne naknade za starije osobe, koja će od dana 01.01.2021. godine iznositi 800,00 kuna/mjesečno, te će biti oslobođena plaćanja porezna na dohodak.

Osim toga, Vlada Republike Hrvatske je u zakonodavnu proceduru pustila i predložene izmjene Zakona o porezu na dobit, kojima se stopa poreza na dobit za poduzetnike smanjuje s 12% na 10%, a što će se i dalje odnositi na sve poduzetnike koji ostvare godišnji prihod do 7,5 milijuna kuna. Sukladno predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, predložene izmjene Zakona o porezu na dobit također usklađuje i poreznu stopu za dohodak od kapitala ostvaren po osnovi dividende i udjela u dobiti s ranijih 12% na 10%.

Zaključno, ističemo kako Vlada Republike Hrvatske očekuje da će novi krug porezne reforme rasteretiti porezne obveznike u Republici Hrvatskoj za približno 10 milijardi kuna, te kako predloženi paket porezne reforme predstavlja novi korak u višegodišnjem procesu smanjenja poreznog opterećenja građana i poduzetnika u Republici Hrvatskoj.

Ukoliko se želite dodatno informirati o navedenoj temi, slobodno nam se obratite na mail info@zba.hr

22 views0 comments

Comments


bottom of page