top of page
Search

Novo: Digitalizacija i daljnje ubrzavanje ovršnog postupka u Ovršnom zakonu



Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske je u listopadu 2020. godine najavilo stupanje na snagu novih izmjena i dopuna Ovršnog zakona s prvenstvenim ciljem pojeftinjenja, digitalizacije i ubrzavanja ovršnih postupaka.


Naime, u sklopu predloženih izmjena Ovršnog zakona, s prvenstvenim ciljem ubrzavanja postupka, predložena je digitalizacija na način da se vjerodostojne isprave, koje predstavljaju temelj za provođenje ovršnih postupaka pred javnim bilježnicima, dostavljaju javnobilježničkoj komori u digitalnom obliku. Također se predlaže da tako dostavljene digitalne vjerodostojne isprave javnobilježnička komora dalje dostavlja javnim bilježnicima prema prebivalištu ovršenika, čime se postiže ravnomjerna zastupljenost nadležnih uređujućih javnih bilježnika na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Osim toga, predloženo je uvođenje obveze javnih bilježnika obavijestiti ovršenike o postojanju duga s rokom od 15 dana za dobrovoljno namirenje dugovanja. Navedeni prijedlozi su prvenstveno usmjereni ka ubrzavanju i pojeftinjenju postupaka za ovrhovoditelje, odnosno postizanju veće razine ekonomičnosti postupka.


S druge strane, radi postizanja dodatne pravne sigurnosti i zaštite dužnika, proširuju se izuzeća o provedbi ovrhe koje se neće moći provoditi nad božićnicom, regresom i uskrsnicom i drugim socijalnim davanjima prema građanima, dok se deložacije neće moći provoditi u zimskim mjesecima od 1. studenog do 1. travnja. Također, u razmatranju je mogućnost odgode ovrhe do 30 dana za predmete u potrošačkim stvarima.

Dakle, osnovni cilj Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske uvođenjem novih izmjena i dopuna u Ovršni zakon je pojeftinjenje i ubrzavanje postupka, a što predstavlja još daljnji korak Vlade Republike Hrvatske prema uređenju ekonomičnog ovršnog postupka s ravnotežom prava ovrhovoditelja i ovršenika.


U vezi s time, podsjećamo kako je epidemija koronavirusa uzrokovala donošenje interventnih mjera u stečajnim i ovršnim postupcima pa je na tri mjeseca odgođeno provođenje ovršnih i stečajnih postupka. Navedena odgoda, nakon posljednjeg produljenja, ističe 18. listopada te će biti zanimljivo vidjeti kako će novi tekst Ovršnog zakona funkcionirati u novonastaloj ekonomskoj i društvenoj situaciji.


Ukoliko želite saznati više o navedenoj temi, slobodno nam se obratite na info@zba.hr

32 views0 comments
bottom of page