top of page
Search

Mogućnost nadoknade štete zbog neustavne odluke Stožera civilne zaštite o ''zabrani rada nedjeljom"

Ustavni sud Republike Hrvatske je dana 14. 09. 2020. godine na sjednici, koja je bila zatvorena za javnost radi poštivanja smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezanih uz pandemiju bolesti COVID-19, donio niz odluka o ocjeni ustavnosti ovlasti Stožera civilne zaštite i ustavnosti samih odluka Stožera civilne zaštite. O svojim odlukama Ustavni sud Republike Hrvatske je istoga dana informirao javnost u vlastitom priopćenju, koje možete pronaći na internetskim stranicama Ustavnog suda Republike Hrvatske (www.usud.hr).


Iz navedenog priopćenja je vidljivo kako Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio niti jedan od prijedloga za pokretanje ocjene ustavnosti pravnih propisa kojima se uređuje opseg ovlasti Stožera civilne zaštite, te je time legitimitet utvrđenih ovlasti Stožera dodatno potvrđen od strane Ustavnog suda.


Isto tako, Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio, odnosno odbacio je, sve prijedloge za ocjenu ustavnosti odluka Stožera civilne zaštite koje su bile predmet ustavnosudskog razmatranja, osim odluke koja je javnosti poznata kao odluka o ''zabrani rada nedjeljom''.


Naime, odluku Stožera civilne zaštite o ''zabrani rada nedjeljom'' Ustavni sud Republike Hrvatske je utvrdio kao neustavnom budući da je ista nerazmjerna u odnosu na legitimitet cilje zaštite života i zdravlja ljudi. U nastavku Vam donosimo potpuni tekst Priopćenja za javnost Ustavnog suda od dana 14.09.2020. koji se odnosi na navedenu odluku:


Ustavni su je utvrdio, u postupku pokrenutom na vlastitu inicijativu na temelju članka 38. stavka 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH ("Narodne novine" broj 49/02.) da od 27. travnja 2020. do 26. svibnja 2020. točka II. Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ("Narodne novine" broj 51/20.) u dijelu stavka 1. koji glasi "nedjelje" i stavka 3. koji glasi "nedjeljom", nije bila u suglasnosti s člankom 16. Ustava Republike Hrvatske. Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti. Ustavni sud ovu odluku donio je s deset glasova za i tri glasa protiv, uz najavu tri izdvojena mišljenja te tri podupiruća mišljenja.


Prema tome, zabrana rada nedjeljom od 27. 04. 2020. godine pa do dana 26. 05. 2020. godine je bila neustavna budući da je nerazmjerno ograničavala prava građana u odnosu na svrhu koju je Stožer civilne zaštite tom odlukom želio postići. Navedena odluka svima koji su trpili štetu ili su imali izgubljenu dobit radi činjenice da nisu mogli raditi nedjeljom, otvara mogućnost za pokretanje privatnih postupaka naknade štete protiv Republike Hrvatske.


Ukoliko se želite dodatno informirati o navedenoj temi, slobodno nam se obratite na e-mail info@zba.hr




24 views0 comments
bottom of page