top of page
Search

Dogovoren novi proračun Europske unije za razdoblje 2021. - 2027.


Europska unija je postignutim dogovorom između Europskog parlamenta i Vijeća Europe donijela Višegodišnji financijski okvir, tzv. ''proračun Europske unije'', za razdoblje od 2021. godine do 2027. godine. Navedenim proračunom je predviđeno dodatnih gotovo 16 milijardi eura za programe ključne za razvoj Republike Hrvatske, kao što su primjerice Obzor Europa, istraživački program EU-a, zdravstveni program EU4Health, te program razmjene studenata Erasmus+.

Naime, zemlje članice Europske unije su tokom ljeta 2020. godine postigle politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijarde bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova, što ukupno čini preko 1800 milijardi eura.

Osim toga, važno je napomenuti kako su se državne složile oko uvođenja novih proračunskih prihoda. Tako će se sljedeće godine uvesti porez na nerecikliranu ambalažnu plastiku, a nakon toga trebali bi slijediti prihodi od trgovanja emisijama stakleničkih plinova, prihodi od velikih zagađivača koji izvoze u EU, digitalnog poreza, poreza na financijske transakcije.

Ukoliko se želite dodatno informirati o navedenoj temi, slobodno nam se obratite na mail info@zba.hr

22 views0 comments

Comments


bottom of page