top of page
Search

Dan velikih planova: Hoće li jesen biti gora od proljeća?


Poslovni tjednik Lider organizirao je konferenciju 23. rujna 2020. "Dan velikih planova" na kojoj su sudjelovali i predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Privlačenje ulaganja i poticanje izvoza, Vladina ekonomska politika, kreditna i monetarna politika te uvođenje eura bile su neke od tema.

Boris Vujčić, guverner HNB-a, komentirao je kako je krajem ljeta ove godine bila dominantna nota da nas čeka katastrofalna jesen te da će to biti još gore.

- Nije mi jasno kako bi jesen mogla biti gora od proljeća kad je bila karantena. Ne može biti lošije kada nemate lockdown. Imamo predviđen pad BDP-a za 8 posto. Fleksibilnost ekonomije je vrlo važna. Naši vanjski trgovinski partneri očekuju manji pad BDP-a od Hrvatske, rekao je Vujčić.

Vujčić je rekao kako se industrija puno brže oporavila nego uslužni sektor te da su u HNB-u napravili tri scenarija tijekom proljeća.

- Pesimistični, realni i optimistični, sad smo između realnog i optimističnog scenarija. Do 2022. godine nećemo doći na razinu BDP-a iz 2019. godine. Očekujemo rast BDP-a tijekom 2021. godine za 6 posto, rekao je Vujčić.

- Ako pogledamo pogođenost krizom, za ovu krizu je karakterističan vrlo snažan pad ekonomske aktivnosti, ali vrlo kratkotrajan za veći dio ekonomije i da je proizveden ne nekim fundamentalnim kretanjima, nego što smo sami napravili zatvaranjem ekonomije, uvođenjem karantene, nastavio je Vujčić.

Boris Vujčić je rekao kako je druga razlika ove krize od ranijih ekonomskih kriza, što je dovela do značajno drugačijih rezultata u sektoru industrije, građevinarstva, usluga i drugih različitih industrija koje su različito pogođene.

- Industrija se vratila na razinu veljače od prošle godine, građevinarstvo se vratilo na razinu prije krize. Imate dvije industrije koje su imale jači oporavak, dodao je.

Vujčić je rekao kako se realni promet trgovine na malo nešto sporije oporavio zbog utjecaja turizma u trećem kvartalu koji ima značajan efekt na trgovinu, a usluge ugostiteljstva su u bitno lošijoj situaciji te će oporavak u tom sektoru trajati duže.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, rekao je kako će 2021. godina biti obilježena kao godina oporavka.

- Međutim egzogeni šok koji je pogodio hrvatsko gospodarstvo, kao i sva svjetska gospodarstva, učinio je da se propituju i struktura hrvatske ekonomije i njezina otpornost na sve vrste šokova i u konačnici na smjer u kojem idemo, rekao je Ćorić.

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, rekao je da se kao društvo i ekonomija moramo otvoriti jer su introvertirani poslovni modeli i zatvorenost društva put u nekonkurentnost i dugoročno zaostajanje.

- Proteklih 30 godina nismo iskoristili kako smo mogli, ali ova kriza i veliko zatvaranje kroz koje smo prošli u prvoj polovici godine otvaraju nam nove mogućnosti. Moramo se dogovoriti što je novi ekonomski identitet republike, on mora proći tranziciju od divne zemlje za odmor do super zemlje za rad, rekao je Milanović.

Izvor: HRT vijesti

60 views0 comments

Comments


bottom of page